YELLOFOX – FOR THE DREAMERS

Artiest info
Website
facebook
Label: Grooveland Records

Sinds een drietal jaren wordt er in Den Haag indie folk- en Americana-muziek gemaakt door een zeskoppige groep die zich ‘Yellofox’ noemt. Rond zanger-gitarist en songschrijver Marc Mosmans werd een band geformeerd met gitarist Roger Verbeek, contrabassist Ronald de Jong, drummer Frans Pruis en de zussen Jorieke (partner van Marc Mosmans) en Pauline de Vet die respectievelijk op cello en viool voor het strijkerswerk zorgen en daarnaast ook de harmony en backing vocals voor hun rekening nemen.

Hun debuutalbum 'Tomorrow Will Be Gone, It’s Sad To Know, But This Is Today' verscheen in 2020 en werd enthousiast onthaald in de Nederlandse muziekpers. De invloeden van verhalende songschrijvers als Paul Simon of Jackson Browne maar ook van artiesten als Bonnie ‘Prince’ Billy of ‘eels’ werden meteen herkend in het werk dat de Hagenaars op hun eerste plaat hebben opgenomen. Nu komt ‘Yellofox’ met een opvolger voor dat debuutalbum waarop ze elf nieuwe nummers hebben gebundeld. De titel van die plaat is “For The Dreamers’ waarmee ze meteen de met hun muziek beoogde doelgroep onthullen. Hun melodieuze en melancholische sound is zeer vergelijkbaar met de sixties- en seventiesmuziek die we indertijd aangeboden kregen door o.a. de hierboven vermelde Amerikaanse artiesten.

U kunt dat overigens zelf vaststellen in de twee hier toegevoegde video’s met nummers uit deze plaat: eerst krijgt u de op een jazzy melodie gebrachte song “Forever Young” aangeboden, gevolgd door het vlot georkestreerde nummer “New York” waarin Marc Mosmans en Jorieke de Vet knap harmonieus samen zingen in een herkenbare ‘The Mamas And The Papas’-stijl. De meest recente single die uit “For The Dreamers” werd gelanceerd is het uptemponummer “Feels Like A Malibu Day To Me”, een swingend eerbetoon aan de vertolkers van ‘feel good’-songs die afkomstig zijn van de Amerikaanse westkust in Californië en die de belangrijkste inspiratiebron vormen voor deze Nederlandse formatie.

Verder zijn wij onder de indruk gekomen van de zeemzoete zangpartijen van Marc Mosmans in de melancholische ballads “One Step At The Time”, “My Little Empire” en “On Mars”, de door pedal steelgitaar gekenmerkte countryballad “Moving On” en het met een vrolijk gefloten riedeltje catchy geworden nummer “Please Wake Up”. ‘Yellofox’ is in de loop van de volgende maanden in Nederland veelvuldig live te bewonderen met alle liedjes uit hun twee albums. Alleen jammer dat ze daarbij eind maart 2024 maar één keer de grens zullen oversteken voor een show in Bree in Belgisch Limburg.

(valsam)